zondag 17 september 2017

MIJN VRIENDJES EN IK
Tijdens de tweede week van het schooljaar was het thema "Mijn vriendjes en ik", met de bedoeling elkaar nog beter te leren kennen.

We zijn de week gestart met het meten en het wegen van elkaar. We gebruikten een vouwmeter, een lintmeter, een rolmeter en een groeimeter. We vergeleken met elkaar: wie is de grootste, wie de kleinste, wie is er even groot, ... We gewogen op een personenweegschaal en dan werden de begrippen "meest, minst, evenveel, ..." geoefend.

We bouwden een toren met grote blokken en merkten dat sommige kindjes groter waren dan de toren, anderen kleiner en nog anderen even groot. Zo beseften we dat de toren niet de juiste maatstaf was om te meten, maar dat we een vouwmeter, een rolmeter of een lintmeter nodig hadden. Die gaven steeds de juiste afmeting.


Het contractje van deze week was een oefening voorbereidend schrijven. We oefenden onze juiste potloodgreep, wat niet vanzelfsprekend was. En we moesten proberen tussen de witte lijnen te blijven.

Als vervolg hierop kleurden we met kleurpotloden een tekening van Pimboli en Mimihops in. Deze hoorde nog bij ons knutselwerkje van vorige week.

 


Zo zagen onze vriendschapsdoosjes dan uit...Met een echte fotokader hebben we verteld wie we zijn: hoe we heten, waar we wonen, wie er allemaal bij ons thuis woont.... We rijgden een vriendschapsbandje voor een vriendje van onze klas met behulp van houten kralen.
Dit was het resultaat:We maakten kennis met Lou.


Als verwerking van de impressie, maakten we als expressie een puzzel over het verhaal.
 

Met een zelfgemaakte memory van de foto's van de kleuters leerden we de gezichten van onze klasgenootjes kennen en probeerden we de plaats van de memorykaarten te onthouden (ruimtelijke initiatie). De bedoeling was zoveel mogelijk kaarten te verzamelen.
Sommigen waren niet weg te slaan van het spel :-) Misschien een tip voor de mama's en papa's om hetzelfde te doen met de foto's van familieleden! Echt doen! 

Thilo had ook nog een boek meegebracht: "Vrienden voor altijd".


En ook nog één van Woek en Willie ...

En een me-reader! We leerden hoe we daarmee moesten werken.En zoals altijd blijft er ook nog voldoende tijd om te spelen..De week van 18 september is het thema "Sneeuwwitje" en wordt er ook een link gelegd naar herfstfruit (appelen, peren, druiven en bananen). Iedere kleuter mag tegen donderdag 21 september dan ook een stuk fruit meebrengen voor een waarneming.