zondag 15 januari 2017

NOORDPOOL EN ZUIDPOOL

De eerste week na de Kerstvakantie zijn we er meteen ingevlogen met het thema "Noordpool en Zuidpool". De doelstelling is dat we op het einde van de week niet alleen het verschil kennen tussen beide, maar ook weten welke dieren waar leven. Zelfs de wereldbol is er aan te pas gekomen. Dat was voor velen de eerste les Wereldoriëntatie, of Aardrijkskunde zoals de mama's en de papa's het ooit hebben geleerd....
 
Juf Amy kwam de hele week op observatiestage en heeft uiteraard deelgenomen aan al onze activiteiten. Vanaf 13 maart zal ze 3 weken stage lopen in onze klas.

We zijn gestart met de Zuidpool met behulp van een informatief boek over Antarctica. Zo leerden we o.a. dat:
  • er 4 soorten pinguïns wonen, maar geen mensen;
  • er ijsbrekers bestaan om het dikke ijs te breken;
  • er ijsbergen en ijsschotsen bestaan;
  • er walvissen, potvissen en vinvissen leven;
  • enz. ....
We hebben vooral veel foto's bekeken om een gestructureerd beeld te krijgen van het geheel.

Nadat we eerst een instructiefilmpje hadden bekeken, gingen we meteen aan de slag om een sneeuwman te maken met behulp van een sok en rijst. Dat was ook een oefening in oog-handcoördinatie en meten. Wat vinden jullie van de resultaten?

En zoals altijd staan we te popelen om ons knutselresultaat mee naar huis te nemen!

En vervolgens de Noordpool! Daar leven vooral de ijsberen, de Eskimo's of Inuïten, de sledehonden, de poolvos enz. We leerden dat tot enkele tientallen jaren geleden de Inuïten niet in een huis wonen, maar in een iglo en dat ze zich verplaatsen met sneeuwscooter of sledes getrokken door sledehonden of husky's.

En nu gaan we voor altijd onthouden dat pinguïns en ijsberen niet op dezelfde plaats op aarde leven en dat het op de Zuidpool drie keer zou koud is als op de Noordpool!


Van al die koude kregen een druipneus. Dus dat was het uitgelezen moment om te leren hoe we onze neus moeten snuiten. We hebben dit geleerd aan de hand van een versje:


Voor de mama's en de papa's die niet weten hoe ze hun neus moeten snuiten: uw kleuter zal jullie graag uitleggen hoe het moet!

Omdat niet iedereen tegelijk met hetzelfde spelletje kan spelen, is er in de klas altijd meer dan voldoende variatie aan andere dingen. Zo speelden we ook nog met het spelletje Pinguïn Panic. Met dit spelletje hebben we ervaren dat het niet makkelijk is om een bewegende ijsschots in evenwicht te houden. Geduld is dan een mooie deugd.
Daarnaast waren er ook nog contractjes, waarvan we jullie de foto's niet willen onthouden...


Op de PC leerden we de muis hanteren: klikken en slepen... Dit deden we a.h.v. een toepassing van Confetti. De papieren versie zit in het bundeltje van deze week.


Op naar het volgende thema: "ziek zijn/Drakensnot". Dus dat is iets voor volgende week. Mochten de mama's en de papa's of de oma's en de opa's interessant materiaal kunnen aanleveren, dan zijn we daar heel blij mee.