zondag 21 februari 2016

PIRATEN

Eerst enkele sfeerfoto's:
... dus jullie kunnen het thema al raden: Piraten!

We begonnen de week met het verhaal van Woeste Willem.


Ter verwerking daarvan hebben we een echte piratenhoed van krantenpapier gevouwen. We knipten een doodskop uit en we volgenden de instructies van de Juf nauwkeurig hoe we de hoed moesten vouwen. Niet zo evident!


Ter afwisseling werd er ook gespeeld in de piraten watertafel!En nu dan de foto's van de enige echte Pimboli piraten:

Op woensdag kregen we het bezoek van 2 echte piraten, in de poppenkast welteverstaan: Kapitein Eenoog en Kapitein Troubadour.

Het verhaal gaat als volgt: Kapitein Eenoog komt apetrots op met een schatkist vol gouden munten en een schep. Hij vertelt de kinderen dat hij deze kist heeft gekregen van een duiker die ze op zijn beurt heeft gevonden op de bodem van de zee.

Hij vraagt of hij de kist in de tuin van de kleuterschool mag begraven om ze te beschermen tegen rovers. Zo gezegd, zo gedaan.

Ondertussen komt Kapitein Troubadour op, hij ziet de kist ... en herkent ze meteen. Dit is immers de kist die hij heeft verloren tijdens zijn laatste gevecht met zeerovers. Zijn schip en schatkist zijn samen gezonken naar de bodem van de zee. Hij heeft nog met alle macht zijn schip en schatkist proberen te verdedigen, waardoor hij één arm heeft verloren. Hij is vooral verdrietig nu hij geen schip meer heeft. 

De kleuters verraden dan dat Kapitein Eenoog in de tuin een gat aan het graven is om de kist te verstoppen. Blijgemutst komt deze laatste op en ziet Kapitein Troubadour naast de schatkist staan. De kleuters vertellen het verhaal van kapitein Troubadour. Maar Kapitein Eenoog geeft zich niet zomaar gewonnen en het komt tot een discussie tussen de 2 piraten want ze zouden beiden met de gouden munten een nieuw schip willen kopen.

Felien stelt voor dat ze samen een schip kopen en dat vinden ze een goed voorstel. Maar waar gaan ze dat schip vinden?!

Elias weet de oplossing: ze mogen het piratenschip van onze klas hebben. De 2 Kapiteins zijn blij met deze oplossing en geven de kleuters als beloning de schatkist met de gouden munten. Eind goed, al goed.

Als verwerking van de poppenkast, speelden we ons eigen gezelschapsspel "Grijp het goud", dat we ook nog van de Kapiteins hadden gekregen. We moesten vooral het cijfer op het rad kunnen aflezen en evenveel plaatsen kunnen tellen met ons pionnetje. 
Wie het meeste muntjes had verzameld in zijn eigen schatkistje, was de winnaar. Dus we moesten ook de muntjes uit ons schatkistje tellen en het aantal vergelijken om uit te maken wie de winnaar was (meest, minst, evenveel).


Op donderdag experimenteerden we met allerlei materialen en leerden we de begrippen "drijven" en "zinken" kennen.
Als verwerking maakten we een werkblaadje daarover (zie contractjes).

En er was uiteraard ook nog tijd om te spelen...

Op vrijdag hebben we het verhaal van Woeste Willem verwerkt d.m.v. een computerspelletje. We leerden klikken en slepen met de muis, en maakten zo een puzzel.Op de 2de computer was er een educatief programma met bedoeling:
- het klikken en slepen onder de knie te krijgen (inkleur oefening);
- het voorbereidend schrijven in te oefenen.