vrijdag 23 oktober 2015

WIE VERSTOPT ZICH IN HET BOS?
Om onze week “Wie verstopt zich in het bos?”  te beginnen, hebben we op maandag levende spinnen in ons klasje op bezoek gekregen.We hebben ze van heel dichtbij geobserveerd. We zagen dat een spin een kop met borststuk heeft en een achterlijf. Een spin heeft acht ogen !?, maar ziet ontzettend slecht… Ze heeft eveneens acht poten, al dan niet met haar bedekt,… Aan de achterkant van haar achterlijf heeft ze spinnentepels, waarmee ze haar web weeft. Dat doet ze om vliegen en muggen te kunnen vangen. Die blijven plakken in de kleverige draden. De spin voelt haar web dan trillen en gaat meteen op het gevangen insect af, verdooft het met haar giftand en omspint het.We hebben onze spinnetjes dan terug vrijgelaten in de klimop achter onze speelplaats.

Opdracht van deze week voor het knutselwerk: een herfststukje samenstellen met verschillende dieren uit het bos. We gingen aan de slag om een spin te knutselen: we schilderden 2 grote en 1 klein bolletje uit piepschuim met bruine verf. We gebruikten 1 groot en 1 klein voor onze spin; het andere grote bolletje diende als kop voor onze eekhoorn.
We lijmden ook een theelichthoudertje volledig in met behangerslijm en kozen een serviette om er rond te plakken.
We beschilderden een dennenappel met witte verf. Dat werd het lichaam van onze eekhoorn.Ook de Juf heeft meer dan één handje geholpen ;-) En dit was het resultaat:


En dan het toppunt van de week: de grootouders van Axel kwamen op bezoek met 2 ECHTE kerkuilen! Jongens en meisjes, WAT EEN SPEKTAKEL !

Ze vertelden met enthousiasme hoe ze hun troetels verzorgen, voeden en tam maken. We leerden dat uilen nachtdieren zijn, dat ze heel goed kunnen zien en horen, en dat regen hun grote vijand is.

We leerden ook braakballen kennen, we zagen hoe scherp hun klauwen en snavel waren, we voelden hoe zacht hun pluimen waren en schrokken van de reikwijdte van hun vleugels, ... en nog zoveel meer!

En wisten jullie dat die uilen echte (dode) muizen en kuikens eten?Dankjewel aan de grootouders van Axel voor deze SUPER belevenis!