zondag 29 maart 2015

HET KIPPENHOKWe zijn deze week gestart met een geleid gesprek aan de hand van onze themahoek. We weten nu dat de kippen eieren leggen en erop broeden, ze slapen op stok, en dat er één haan is in een kippenhok. De kippen kakelen en de haan kraait als de zon opkomt. Een kuiken zit 21 x slapen in een ei, en met zijn eitand krijgt hij de eierschaal open. De kippen en de haan hebben pluimen en het kuiken dons.
Nadat we dit alles te weten gekomen zijn, hebben we ze zelf een kuikentje gemaakt van een glazen potje. Deze potjes hadden we van onze Jannick gekregen. Dankjewel mama en papa ;-).
We mochten het potje vullen met geel paasstro en gele pluimpjes. Daarna prikten we van karton een rondje om het potje af te sluiten. We prikten ook nog twee vleugeltjes uit, waarop dan nog een paar pluimpjes gekleefd werden.
Het resultaat hebben jullie allemaal maandagavond kunnen zien…


 
Op dinsdag zijn we naar het toneel “Lili en haar familie” in “Den Egger” geweest met een grote bus.
Lili was jarig en haar twee broers en oom hadden het huis versierd. Maar Lili had geen tijd, want ze moest een familie huisslakken naar haar baas brengen. Haar broers en oom konden haar toch telkens overhalen om nog wat langer te blijven, door haar wat verhaaltjes te laten vertellen en vooral veel liedjes te laten zingen, die met heel veel passie door haar uitgebeeld werden. Het was zo aanstekelijk, dat de kleuters niet anders konden dan uit volle borst mee te zingen en de bewegingen mee te doen.

Toen we daarvan terugkwamen hebben we onze Harige Harry gemaakt.
De mama’s en / of papa’s hebben hard geblazen om eitjes uit te blazen (dankjewel!). Dat eitje hebben we dan gevuld met natte make up watjes en daarna strooiden we, tussen onze duim en wijsvinger, zaadjes van tuinkers op de watten. We tekenden met stift nog een gezichtje op ons eitje en nu maar wachten tot onze “Harry” groene haartjes kreeg…

 Rianne bracht een narcis of paasbloem mee naar het klasje. We leerden dat die bloem een groene stengel heeft, die hol is van binnen, zodat die net zoals een rietje water kan opzuigen. Verder had de bloem zes bloemblaadjes, een stamper en meeldraden. Bovendien geurde de narcis nog overheerlijk.


Verder hebben we deze week ook al erg hard gewerkt en gezweet om een cadeautje voor onze mama te knutselen, omdat we vlak voor moederdag ons schoolfeest hebbben… Daar zijn uiteraard geen foto’s van… Want mama’s, dit is nog even ONS geheim.

Op vrijdag hebben we een waarneming van eitjes gedaan. We weten nu dat een ei ovaal is, er rond een ei een eierschaal zit met een eivlies en een luchtkamer binnenin, dat er in de eierschaal een eierdooier zit en eiwit (dat is doorschijnend bij een rauw ei, maar kleurt wit bij een gekookt en gebakken ei).
We kookten eitjes in een eierkoker, nadat de juf die eerst gevuld had met water, en een gaatje geprikt had in de luchtkamer van het ei.
Er werden spiegeleitjes gebakken, roereieren en omeletten.


We mochten dit alles proeven op een beschuitje.  Mmmmm….Lekker….
En tot slot willen we onze jarigen van deze maand nog eens extra feliciteren: gelukkige verjaardag Lotte en Rianne!