zondag 15 maart 2015

DE BAKKER


Na een geleid gesprek over de bakker gingen we zelf aan de slag met haarmousse in een spuitzak (diepvrieszakje). We mochten de taarten versieren naar onze eigen creativiteit: met toefjes, of latjes,… De kunst was wel om de mousse in de spuitzak naar beneden te duwen en niet naar boven ;-)…
We keken ook naar de poppenkast: Bakker de Bol en de ovengeest.
Er bleek ’s nachts een zwarte geest in de oven van Bakker de Bol te zitten, die hem de daver op zijn lijf joeg en al zijn versgebakken brood en gebakjes opat.
De bakker was ten einde raad en vertelde alles aan Matse. Deze verstopte zich de volgende nacht in de buurt van de oven en ontdekte al snel wie deze geest was… Het was de Heks, die zich had verkleed met een zwarte doek. Matse kreeg een geweldig idee om de Heks een lesje te leren.
De volgende nacht vatte hij terug post bij de oven, verkleed als krokodil…
De niets vermoedende Heks sloop weer de bakkerij in en pakte de schrik van haar leven. Matse joeg haar de oven in en dekte de schoorsteen af, zodat ze niet kon ontsnappen.
De Heks was tot alles bereid, als de krokodil maar verdween. Ze beloofde om als straf Bakker de Bol te helpen door zijn bakkerij netjes op te poetsen elke dag.
Zo gezegd, zo gedaan! En als beloning kreeg ze elke dag een lekker vers broodje en een heerlijk gebakje.
Eind goed, al goed!Als huishoudelijke activiteit leerden we deze week zelf onze boterhammetjes te smeren, met een “echt” mes.
Er was tijgerbrood en panterbrood en als beleg: boter, choco, aardbeienconfituur en smeerkaas.
Er waren kindjes die nog nooit alleen een boterham hadden gesmeerd, maar met een beetje hulp is het uiteindelijk iedereen gelukt. Sommigen hebben zelfs 2 boterhammetjes gesmeerd en gegeten.
We vertelden het verhaaltje van Blij Bol Broodje:
en daarna maakten we enkele werkblaadjes over het verhaal ...


maar we hebben de voorbije week ook heel veel gespeeld. De foto's spreken voor zich:
En we hadden een echte bakker in onze klas, nl. bakker Colin: