maandag 19 januari 2015

ZIEK ZIJN



Om te beginnen enkele sfeerfoto’s van onze themahoek:







We brachten ook zelf materiaal mee over dit thema: dokterstas, verpleegsteruniform, leesboek,…





We kregen ook een echte verpleegster op bezoek, nl. de mama van Lucas. Zij is thuisverpleegster en heeft ons met veel enthousiasme uitleg gegeven over de inhoud van haar job.
Dankjewel Liesbeth voor jouw bezoek!






Daarna  gingen we zelf al knippend en plakkend aan de slag. We knipten de prentjes uit en probeerden die dan op de juiste plaats in het rooster van een matrix te plakken.
Het doel hiervan is om voorwerpen te kunnen sorteren op basis van 2 eigenschappen. Niet zo eenvoudig!









Op woensdag speelde onze juf poppenkast over Dokter Pleisteraar, Lily, Matse en Heksemie.
Heksemie had zich in drie maanden al niet meer gewassen en had overal jeuk. Dokter Pleisteraar onderzocht haar en adviseerde haar zich elke dag te wassen. De kleuters beaamden dit volmondig. De Heks had echter geen geld om de dokter te betalen voor zijn onderzoek en stelde voor om in ruil zijn praktijk te borstelen. De dokter werd echter weggeroepen voor een ongeval en Heksemie zag haar kans schoon om zelf dokter te spelen. Ze gebruikte de verkeerde woordenschat (volgende agent i.p.v. patiënt, bioscoop i.p.v. stethoscoop,… ) De kleuters verbeterden haar met plezier… Maar de Heks vond dat Lily niet goed naar haar luisterde en besloot haar een slaapspuitje te geven. Na een wilde achtervolging kon Lily gelukkig ontsnappen en prikte de Heks per ongeluk zichzelf. Met als gevolg dat ze in slaap viel. Bij de terugkomst van de dokter vond hij Lily, helemaal overstuur, en de slapende heks. Hij stelde Lily gerust en onderzocht haar. De Heks schudde hij wakker. Zij kreeg een flinke uitbrander, want medicijnen zijn immers niet om mee te spelen! Heksemie heeft zich uitvoerig moeten verontschuldigen van Dokter Pleisteraar. Eind goed, al goed!




We knutselden ook zelf een echt gipsverband. We mochten een kleur kiezen: we verfden water met crêpepapier) en legden daar ons gipsverband in tot het helemaal nat was. Daarna rolden we het rond een kartonnen koker.









Na een nachtje drogen konden we allemaal in het gips naar huis! De mama’s  en papa’s schrokken wel even ;-).








We hebben ook nog een verhaaltje verteld met prenten: Een been van gips.





Als verwerking hebben we de vier prenten uitgeknipt en in chronologische volgorde opgeplakt.






Op vrijdag vertelde de juf een verhaaltje: “Ik kan tanden poetsen!”Het ging over Dirkje Draak en hoe hij zijn tandjes moest poetsen.






Daarna gingen we zelf aan de slag.