zondag 7 december 2014

WELKOM SINT EN PIET!We zijn onze week begonnen in de speelgoedfabriek van Sinterklaas. Na een verhaaltje hebben we wiskundige begrippen geoefend zoals: op, onder, in het midden op, boven onderste, bovenste, tussen,…
Als keuzeactiviteiten konden we een tekening inkleuren voor Lucas, de jarige van deze maand, of met de magneetblokken een constructie bouwen volgens een stappenplan.

Op een morgen stond er iets vreemd in onze klas onder een doek!?
We hadden bezoek gekregen van de Sint en zijn Pieten. Ze hebben ons een echte stoomboot gebracht. We weten nu dat een stoomboot een dek, een kajuit en een laadruimte heeft, dat het stuur een roer heet en dat de bestuurder van de boot een kapitein is of Stuurpiet. Verder zijn er de wimpels, die wapperen in de wind, het anker, dat kan gelicht worden, de Sint met zijn staf en mijter, de kleurrijke Zwarte Pieten en de schimmel “Slecht Weer Vandaag”.Daarna gingen we zelf aan het werk en vouwden we een stoomboot van krantenpapier. We ontdekten dat goed luisteren naar de opdracht een enorm moeilijke opgave was ;-). Blijkbaar was elk woordje belangrijk… We kleurden ook nog een Sint en Piet naar voorbeeld voor in onze stoomboot.
Het resultaat was een echte stoomboot met Sint en Piet, waar we heel fier op waren… Kijk zelf maar!De volgende dag lag er weer een pakje in onze klas; ditmaal met de kleding van Sinterklaas en de Pieten: de mijter van de Sint, zijn rode jas en wit kleed, de pofbroek, de witte kraag, de muts met pluim van zwarte Piet.
Daarna gingen we een Zwarte Pietenmasker waterverven. Als contractwerk maakten we vingerpopjes, die eerst moesten worden ingekleurd met kleurpotloden en daarna netjes op de lijn worden uitgepriktDan gingen we muizentrapjes vouwen voor de armen van de Pieten en nog twee handjes uitprikken. Dit alles werd aan het masker geniet tot een geheel. Het masker werd dan vervolgens weer op een kroon geniet.


We wilden Sinterklaas heel graag helpen, want die had het o zo druk… Daarom hebben we samen in ons klasje speculaasdeeg gemaakt. We moesten het deeg wel een nachtje laten rusten in de koelkast.
Ondertussen mochten we onze schoen meebrengen om die in onze klas te zetten. Uiteraard hadden we ook aan het paard van Sinterklaas gedacht. We sorteerden alles netjes in schaaltjes: biet, beschuit, hooi, suikerklontjes, wortelen, tekeningen en appelen. We telden alles zorgvuldig, we maten de wortelen (volgens grootte en dikte). En nu maar hopen dat de Sint ons klasje vannacht niet voorbij rijdt zonder te stoppen…
Intussen had ons speculaasdeeg genoeg gerust in de koelkast en konden we het kneden, platrollen en figuurtjes uitsteken, we bakten het in de oven…  En lekker ruiken dat het deed! We proefden ervan en waren het eens met elkaar: dit was echte Pimbolikes speculaas!De volgende morgen werd ons geduld op de proef gesteld: was de Sint geweest? We moesten nog even wachten om daar achter te komen, want onze klasdeur was op slot en de sleutel was weg…. We zochten en zochten… En uiteindelijk zag onze Jannick de sleutel ineens hangen aan een nageltje…
Maar, we waren allemaal braaf geweest. De Sint had veel lekkers gebracht in ons schoentje. En de Pieten… Die hadden heel hard gespeeld in onze klas, we hebben nogal moeten opruimen.
Op vrijdag 5 december kwamen de Sint en zijn Pieten zelf op bezoek… met de tractor!?
Stuurpiet had ’s nachts blijkbaar te veel pintjes gedronken… Toen ze ’s morgens vertrokken belandde de auto van de Sint in de gracht, maar gelukkig kwam er een boer met zijn tractor voorbij en die maakte snel een zetel op zijn aanhangwagen en zo kwamen de Sint en zijn Pieten toch nog op tijd bij ons op school. Alleen waren ze in hun haast de pakjes nog vergeten in de auto… De boer is dan nog vlug teruggereden en we kregen allemaal een mooi cadeautje… Dank u Sinterklaas!!!
 
(foto’s volgen eerstdaags op blog).