zondag 19 oktober 2014

WIE VERSTOPT ZICH IN HET BOS?Om onze week “Wie verstopt zich in het bos?”  te beginnen,  hebben we op maandag levende spinnen in ons klasje op bezoek gekregen.

We hebben ze van heel dichtbij geobserveerd. We zagen dat een spin een kop met borststuk heeft en een achterlijf. Een spin heeft acht ogen !?, maar ziet ontzettend slecht… Ze heeft eveneens acht poten, al dan niet met haar bedekt,… Aan de achterkant van haar achterlijf heeft ze spinnentepels, waarmee ze haar web weeft. Dat doet ze om vliegen en muggen te kunnen vangen. Die blijven plakken in de kleverige draden. De spin voelt haar web dan trillen en gaat meteen op het gevangen insect af, verdooft het met haar giftand en omspint het.

We hebben onze spinnetjes dan terug vrijgelaten op onze speelplaats.


  

Daarna gingen we zelf aan de slag om een spin te knutselen: we schilderden een groot en een klein bolletje uit piepschuim met bruine verf. Terwijl die bolletjes droogden, prikten we al een cirkel uit een kartonnen bord.

Daarna mochten we ons kartonnen bord schilderen in onze lievelingskleur.

En in een volgende stap kozen we een gekleurde wollen draad en hebben we zelf een web geweven.

We maakten ook nog kennis met:
-        - de Muis en spin, die verliefd waren op elkaar;
-        - “ De Gruffalo”;
-        -  Obi, Beer en Stin, de egel;  
-        - het Kabouteravontuur ( kabouters en elven) en
-       -  De eekhoorn, die dacht dat hij slim was.


Na een ongelukje met onze vorige zandbak tijdens de laatste week van vorig schooljaar, hebben we van Mijnheer Directeur een “spiksplinternieuwe” gekregen. Dankjewel Mijnheer Directeur!