vrijdag 10 oktober 2014

WE TREKKEN NAAR HET BOS

Hoewel de Week van het Bos pas start op 12 oktober, zijn we toch al een weekje vroeger gestart met onze ontdekkingen.

Uit het verhaaltje van Okke, Nootje en Doppejan, hebben we heel wat inspiratie gehaald om zelf aan de slag te gaan en notenkaas te maken. We zijn begonnen met de okkernoten/walnoten te malen. Dat ging heel vlot, want vele handen maken het werk licht. Dan verse kaas toevoegen en mengen. Bijna iedereen was er helemaal gek van!































Op dinsdag zijn we begonnen  met de voorbereidingen voor ons knutselwerk. We hebben geleerd hoe we knopen, parels, maïsplay en houten decoratiemateriaal kunnen rijgen op een ijzerdraad.

Intussen waren we ook al van start gegaan met onze contractjes.







Woensdagmorgen, vóór het begon te regenen, trokken we gelaarsd en gespoord naar het mooie bos aan de overzijde van de straat. We ontdekten daar de schatten van de herfst: een vogelhuisje, dennenappels, bladeren, dennennaalden, mos, varens, paddenstoelen, elfenbankjes, jaarringen .... En telkens kregen we de nodige uitleg van onze Juf. We verzamelden ook al onze ontdekkingen in de grote zakken die we meebrachten.

Jammer genoeg zagen we geen kabouters of elfjes, maar die waren waarschijnlijk geschrokken van ons enthousiast bezoek ;-)

Nog in de sfeer van vorige week (Sprookjes in het bos), bouwden we van takken een echt heksenhuis. Het leek allemaal zo echt, dat sommigen het even benauwd kregen. Maar de Juf kon hen geruststellen: heksen bestaan alleen in sprookjes en in poppenkastland!


























Toen de eerste regendruppels voorzichtig vielen, trokken we snel weer naar onze klas. Daar gingen we ons verzamelde materiaal uitpakken en sorteren.




We waren nog maar net bekomen of we werden door onze Preventieadviseur getrakteerd op een evacuatieoefening. De Pimbolikes waren als eerste op de verzamelplaats. Jammer genoeg daarvan geen foto's, want uiteraard hadden we geen tijd om ons fototoestel mee te nemen!

Op donderdag en vrijdag hebben we dan ons knutselwerkje verder afgewerkt: rond een turfpotje hebben we een servet gekleefd met behangerslijm. Even laten drogen en op vrijdag hebben we nog plukjes mos tussen de schubben van de dennenappel geduwd. We waren weer heel trots op ons resultaat!



En zo kwam er een einde aan de eerste week van oktober.

Voor de eerste keer dit schooljaar kregen de Pimbolikes een huistaak: op hun hand werd een spinnetje getekend om hen eraan te herinneren dat ze maandag een echte levende spin mogen meebrengen naar de klas. We zullen de spinnen van heel dichtbij bekijken en daarna weer vrijlaten in de tuin.

Tip: wie bang is van spinnen, kan de spin best strikken als volgt: een confituurpotje en het deksel aan beide zijden van een spinnenweb houden en zo de spin vangen. Niet vergeten gaatjes te maken in het deksel a.u.b.!