vrijdag 21 maart 2014

ER WAREN EENS 23 BAKKERTJES...

Thema bakker is altijd leuk, maar zeker wanneer er een zoontje van een echte bakker in de klas zit. Omdat we van Milan regelmatig grappige  nieuwtjes krijgen van het leven in een bakkerij, besloten we om met zen allen echte bakkers te worden!!

Stap 1: er uitzien als echte bakkers. We maakten een bakkershoed en bakkersschort.
Toon en Nieke in volle concentratie bij het maken van hun bakkershoed.

Senne, Alexia en Kiara zijn ijverig bezig aan het maken van hun bakkersschort
het resultaat:





 We zien er nu wel uit als echte bakkers, maar wat moeten we nu doen?
Dus stap 2: naar de bakkerij van de mama en papa van Milan om te leren wat er allemaal in een bakkerij gebeurt.

klaar om naar de bakker te gaan!

 Eens binnen kregen wou de bakker eens zien wat voor vlees hij in de kuip had  en kregen we al direct een praktische proef: twee éclairtjes maken!

Dat begon met het maken van 2 gaatjes in onze éclairtjes...


... en ondertussen mochten we ook de pudding al inspecteren. Ik kan u zeggen dat de pudding  HEEEEL grondig geïnspecteerd werd door onze bakkertjes!!!  Het resultaat kan je aflezen aan de snoetjes van onze kleuters!



 De volgende stap: de chocolade en de hagelslag erop! Ook hier kan ik bevestigen dat de chocolade en hagelslag volledig goedgekeurd werden door onze bakkers-in-spé!! :-)

werkwijze: steek je vinger in de chocolade, wrijf die op je éclair en daarna doppen in de hagelslag! Jarne doet het voor!

een hardwerkende Niels en Jarne!

Nadien kregen we een rondleiding in de bakkerij zelf:
onze kleuters waren onder de indruk van al die grote machines!

we mochten voelen aan het deeg , heel zacht!

hier wordt alles gekneed!

de ovens, opgepast: heel warm daarbinnen!

eens kijken of de pistoletjes klaar zijn!

Nadien volgde praktische proef nummer 2: een paashaas van marsepein maken, niet gemakkelijk, maar onze  bakkers zijn allemaal met grote onderscheiding geslaagd!!!
nog even een mondje maken...

en helemaal klaar!!!
Al dit lekkers mochten we mee naar huis nemen, dat was smullen!! Mama en papa van Milan: een dubbeldikke dank je wel!!! We hebben veel geleerd en er ontzettend van genoten!!!!
stap 2: dubbelcheck!!


We weten nu hoe brood en gebak gemaakt wordt, maar hoe smaakt al dat brood? 
Stap 3: proeven van verschillende soorten brood  zodat we weten hoe het moet smaken..  En ondertussen konden we oefenen aan onze fijne motoriek: zelf onze boterham smeren!
aan tafel!
smeren maar! stap 3: check!!!
Oke, helemaal voorbereid begonnen we eraan!
Onze klas werd omgetoverd tot een bakkerij en bakkerswinkel. In de winkel werden er broden, stokbroden, koffiekoeken en nog veel meer verkocht, ingepakt, geteld en berekend. De klanten werden uiteraard vriendelijk bediend. Om de beurt mochten we bakker of klant zijn.
In de bakkerij werd er hard gewerkt met bakvormen, deegrollen enzoverder... 



klaar om te verkopen!

opgepast: heel zwaar brood!

Nadien gingen we 'in het echt' aan de slag:
We zochten de juiste ingrediënten om brood te maken en bakten zelf een broodje in de klas.
we beginnen met de bloem!

uiterste concentratie: er mag geen grammetje gist teveel in het potje komen!

water, boter en  zout erbij en klaar om te bakken!

Het brood was alvast geslaagd, op naar het moeilijkere werk: taarten maken!

De meisjes maakten de bananen-karamel-taart, de jongens maakten de kaastaart!
Lena start met het opkloppen van de slagroom
Lars klopt het eiwit, Wies controleert alles en Senne zorgt voor het laagje appelmoes

bananen snijden. Sharleen, Nieke en Alexia doen voor hoe het moet

we hebben geleerd altijd te proeven van hetgeen je maakt :-)

net naast het mondje, maar dat geeft niet :-)
de platte kaas erbij, dat komt hier prima in orde!
en het resultaat:
supergelukt!

 en superlekker! smakelijk!
Onze bakkersopleiding is afgerond, iedereen van mijn kleuters mag zichzelf nu een echte bakker noemen, proficiat allemaal !!!!!!!! 


Iedereen een leuk weekend en tot maandag!
groetjes,
Juf Natalie

PS, meer foto's kan je vinden in het archief op de site van onze school.