vrijdag 10 januari 2014

THEMA NOORDPOOL EN ZUIDPOOLHallo allemaal!
Deze week hebben we bezoek gehad in onze klas. Juf Natalie had namelijk haar lievelingsknuffel meegebracht: Lars de ijsbeer! Maar waar leeft zo'n ijsbeer eigenlijk? De kleuters wisten dadelijk het antwoord: op de Noordpool!! En dus vertrokken we samen met Lars naar de Noordpool!
We ontdekten waar de Noordpool ergens ligt op onze wereldbol en welke dieren er allemaal op de noordpool leven: de ijsberen, maar ook zeehonden, walvissen en nog zoveel meer!Wist je dat er mensen op de Noordpool wonen: Inuïten. En die mensen kunnen elke dag met sneeuw spelen en met sneeuwballen gooien. Dat wilden onze kleuters ook wel! En zogezegd zo gedaan:
met een speciaal toverliedje verscheen er sneeuw in onze klas en met krantenpapier maakte we sneeuwballen en gooiden we doorheen de gaatjes van de sneeuwman.

Onze kleuters hebben trouwens zelf heel speciale oplossingen over hoe we sneeuw in ons land kunnen krijgen, hier enkele voorbeelden:
-  'we nemen een hele lange ladder en we nemen een boor en boren een gaatje in de wolken!'
-  'we kunnen een sneeuwbomontploffer maken!'

Tijd om onze eigen Noordpool te maken, een heel karweitje: zee en ijs schilderen, een iglo construeren; onszelf als Inuït maken, nog een paar Noordpooldieren erbij en klaar!En die pinguïns dan juf? Ah die leven op de Zuidpool.  Enne, sommige pinguïns zijn helemaal niet klein, maar wel zo groot of zelfs groter dan onze kleuters!  Onze kleuters zijn trouwens hele goede mama- en papapinguïns: ze kunnen al goed stappen met een pinguïn-ei aan hun voeten of tussen hun benen.
En onze kleuters kunnen ook al heel goed pinguïns schilderen of een tekening versieren door verf erop te blazen.
Natuurlijk werd er ook heel hard gewerkt aan onze contractjes en gespeeld in onze klas. Hieronder nog enkele sfeerbeelden. 

de contractjes


hoe krijg ik dat speelgoed nu uit dat ijs?massage door en voor de kleuters door  zorg-stagiare juf Famke

boekjes lezen over pinguïns.
fijne motoriek en wiskunde :  evenveel sneeuwballen pakken als op het kaartje staat

visjes zoeken in de sneeuw
Via deze blog  wil ik ook de familie van Lars feliciteren, want onze Lars heeft er een broertje bij: Mats. Een dikke proficiat!!!!!!!!!!!!!

lieve groetjes en tot volgende week!

Juf Natalie