vrijdag 31 januari 2014

THEMA 'KUNST'

Hallo allemaal,

Deze week zijn we echte kunstenaars geworden!
Het begon allemaal met het boekje over Nijntje die naar het museum ging.
En wat Nijntje kan, kunnen wij natuurlijk ook: op naar ons Keibergs museum: de eetzaal!
Net zoals in een echt museum, moesten de kleuters een centje betalen voor de inkom en moesten ze de museum-regels respecteren: niet rondlopen, geen kunstwerken stuk maken en stilletjes praten.

In ons museum konden de kleuters kennismaken met de werken van 4 kunstenaars: Mondriaan, Pollock, Haring en Picasso. Al snel gaven onze kleuters hun eigen meningen over de kunstwerken en vonden ze dat ze het zelf vele beter konden...

onze eerste stop: de kunstwerken van Mondriaan

Jolan vond de schilderijen 'met de mannekes' het tofste!

Zo gezegd zo gedaan! Ons klasje werd omgevormd tot een schildersatelier en de kleuters konden starten met hun Mondriaan-kunstwerk. De resultaten waren trouwens prachtig! Er zitten echte kunstenaars in onze klas!!!



Voor de Pollock-liefhebbers werd er ook plaats voorzien: knikkers, verf, een schoendoos en papier; meer hadden onze kleuters niet nodig om ook hier prachtige schilderijen van te maken.

Mats, Arne, Jarne en Milan in actie met de knikkers.

Zelfs op de computers konden onze kleuters echte Pollock-tekeningen maken. 
bezig met het maken van kunstwerken!
Met het maken van deze prachtige schilderijen hadden we wel niet gezien dat onze  paarse en oranje verf op was...  Hoe komen we nu aan deze kleuren? Tijd om te experimenteren!!! 

experimenteren met kleuren: rood + geel = oranje!

rood + blauw = paars! 

creatief met krijt: we maken een keith-haring-kunstwerk op de speelplaats.




Dag drie in onze kunstweek, tijd om over te schakelen van verf, kleurpotloden en krijt naar de fotografie! Van onze eigen foto's  maakten we een echt picasso-kunstwerk. Eerst knippen op de lijn en dan alle stukken meesterlijk schikken op het blad. Picasso zelf zou het niet beter kunnen!
Het kunstwerk van Mette...

en van Lars.

Dag vier en op het programma staat: het beeldhouwwerk. Onze kleuters mochten zich volledig uitleven met de verschillende materialen in de klas. Zo konden ze zandsculpturen maken met nat zand; mochten ze uit klei een figuur verzinnen, konden ze met houten blokken en duploblokken hun fantasie aanspreken en iets prachtig bouwen. Ze mochten zelfs creatief zijn met... aardappelen! Van hun kunstwerken mochten onze kleuters zelf een foto nemen.

zandsculpturen maken

Thibo en Sharleen werken aan hun aardappelmannetje

alom concentratie bij Nieke: hoe krijg ik mijn hele toren op de foto.
Sara maakt een piano van klei


Onze laatste dag stond in het teken van muziek. Onze kleuters zorgden eerst voor een vleugje rustige muziek:


Om dan over te gaan naar het hardere werk: een gitaar-concert!  Op de zelf-gezongen tonen van ROX, toonden onze kleuters hun gitaar-talenten!



Het was een supertoffe kunst-week! Volgende week halen we onze kookschorten naar boven, want dan spelen we met de hele school  'komen eten'!

muzische groetjes,
Juf Natalie